Ontdek hier praktijkvoorbeelden van studenten opleiding voedings- en dieetkunde, lectoren en onderzoekers.

Voedingsadvies bij sporters met diabetes type 1.
Lisa Schoorens werkte als studente voedings- en dieetkunde onder begeleiding van UZ Leuven als afstudeerwerk een brochure uit met voedingsadviezen bij sporters met diabetes type 1. Deze brochure is te raadplegen op de website www.diaT1op.be. 

 EFAD congres 2019
Op het EFAD congres 2019 van 1 tot 2 november werden de posters voorgesteld over de bevraging van de consument over percepties van een gezonde leefstijl en de poster omtrent evidence-based handelen in de dieetpraktijk.

Zorgzaam Leuven: op 9 november kon je je laten insperen op de inspiratiedag van Zorgzaam Leuven over o.a. educatie in de zorg,samenwerkingsverbanden, enz. Meer info op de website van Zorgzaam Leuven.

STEM & Onderzoekend leren over macronutriënten
Voor kinderen tussen 9 en 12 jaar.
De vertering van vetten en eiwitten in het lichaam. De lesmaterialen worden beschikbaar vanaf eind oktober 2019. 
UCLL zet in op een gezond en duurzaam voedingsaanbod
Tussen 2 en 4 april 2019 kon iedereen op campus Proximus tijdens de middag twee nieuw belegde broodjes komen proeven. Deze proeverij maakt deel uit van het afstudeerwerk van Sebert Dirix binnen de opleiding voedings- en dieetkunde.

 STEM & Onderzoekend leren
Op 22 maart en 26 maart 2019 gaven studenten voedings- en dieetkunde in samenwerking met de UCLL Techniek- en Wetenschapsacademie en het expertisecentrum Health Innovation in kader van hun eindwerk en stage een workshop 'vertering van eiwitten' en een workshop 'vertering van vetten'. Kinderen van het zesde leerjaar ontdekte op een interactieve en leuke manier, de principes van onderzoekend leren de werking van o.a. maagzuur, enzymen.


Voedsel voor de toekomst
Voedsel voor de Toekomst is een uniek project waarbij de provincie Vlaams-Brabant, Rikolto (voordien Vredeseilanden), Colruyt Group, KU Leuven en UCLL samen met jongeren, experten, boeren,… op zoek gaan naar manieren om de groeiende wereldbevolking op een duurzame wijze te voeden.
                              Contactpersoon: sebastiaan.boussauw@ucll.be en yvon.ijsseldyk@ucll.be

Edcuatiemateriaal voor chronisch nierlijden in ontwikkeling
Rani Vercammen, studente voedings- en dieetleer ontwikkelde in 17-18 educatiemateriaal voor volwassen personen met stadium 3 of 4 nierlijden. In een onderzoek en een vervolg afstudeerwerk wordt het materiaal geëvalueerd en verder uitgebreid naar diabetes nefropathie. Lees er meer over in het Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek van februari 2019. Contactpersonen: laura.verbeyst@ucll.be en erika.vanhauwaert@ucll.be

Smaakbox: ontdekkend leren over gezond eten
In het project SMAAKBOX werd in samenwerking met de stad Tienen en met steun van de provincie Vlaams-Brabant educatieve filmpjes ontwikkeld omtrent koolhydraten. Deze filmpjes van 1 tot 2 minuten zijn bruikbaar in de bovenbouw van de lagere school of in de dieetpraktijk als introductie van een les of consultatie.
De filmpjes over koolhydraten zijn voorgelegd aan leerlingen van het 4de tot 6de leerjaar en getest op duidelijkheid, interesse, vormgeving en de mate dat de kinderen de filmpjes leerrijk vonden. Op de inspiratieberus van Technopolis in oktober 2017 werden de filmpjes voorgesteld. Meer informatie over de ontwikkeling van de filmpjes kan je hier raadplegen. Contactpersoon: erika.vanhauwaert@ucll.be

De filmpjes kunnen geraadpleegd worden via YouTube:

Pukkelpopbezoekers testen games rond voedselzekerheid
In de zomer van 2017 hadden de bezoekers van Pukkelpop de mogelijkheid om de games van het Europees Project Transmango omtrent voedselzekerheid uit te testen. Lees hier het verslag.