Test je voedingskennis!
Antwoorden op de vragen

  JUIST. Peulvruchten zoals witte bonen, kidneybonen, spliterwten, erwten, kikkererwten, linzen… horen thuis in           een  gezond voedingspatroon. Eigenlijk zijn het groenten, maar door hun hoge aanbreng aan eiwitten- en voedingsvezels wijken ze af van groenten. De hoge en specifieke eiwitsamenstelling en rijke voorraad aan B-vitamines en ijzer zorgen ervoor dat peulvruchten erg goed scoren als alternatief voor vlees. Gerechten met peulvruchten bevatten over het algemeen minder verzadigd vet dan vleesgerechten. Hierdoor zijn peulvruchten de laatste jaren in aanzien gestegen. Tevens bevatten peulvruchten veel vezels die erg goed zijn voor onder andere het microbioom in de dikke darm. Om deze redenen verdienen ze het dus om regelmatig op het menu in het gezonde voedingspatroon te staan. De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om ze minstens éénmaal per week op het menu te plaatsen. Een van de redenen dat ze niet vaak worden klaargemaakt, is dat ze in gedroogde vorm eerst een aantal uren dienen te weken en vervolgens te koken alvorens ze klaar zijn voor consumptie. Toch zijn peulvruchten erg gemakkelijk te bereiden en is het zeker de moeite waard om eens te proberen. Een alternatief voor de gedroogde vorm is om ze in blik of glas te kopen,maar dan zijn ze opgelegd in water met zout. Goed spoelen voor gebruik is dan de boodschap. Ook gezien de huidige trend om minder vlees te eten om duurzaamheidsredenen, kunnen peulvruchten een waardevolle toevoeging zijn aan het voedingspatroon.


     JUIST. Gezond kan perfect lokaal zijn. Dankzij onze seizoenen kunnen we het heel jaar door zeer gevarieerd eten en levert dat voldoende voedingsstoffen voor ons lichaam. De exotische vrucht avocado heeft in aanzien gewonnen, maar meer door de marketing dan door zijn voedingswaarde. Het is een steenvrucht met een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren, maar die kun je net zo goed binnenkrijgen door het eten van noten of vis. Ook het caloriegehalte van avocado is niet te onderschatten in vergelijking met de meeste andere groente- en fruitsoorten. Door zijn hoge hoeveelheid aan vetten is het caloriegehalte van avocado hoog. Daarbij is de ecologische voetafdruk van de avocado ook nog eens vele malen hoger dan die van bijvoorbeeld een lokaal geteelde appel. Een handje ongezouten (lokale) noten is een mooi alternatief. Andere exotische producten zijn bijvoorbeeld gojibessen, kokosolie en kokosbloesemsuiker, maar er zijn er nog vele andere.

 Noodzakelijk zijn ze niet, het is wel een mooie aanvulling aan de voeding. De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om       dagelijks 15 tot 25 gram ongezouten en noten zonder zoet omhulsels te eten. Je kan ook al eens afwisselen door een boterham met pindakaas te eten. Noten zoals okkernoten, kastanjes en hazelnoten zijn plantaardige vruchten die bij ons voorkomen, maar er zijn ook noten die in het Zuiden geteeld worden zoals paranoten, amandelnoten, cashewnoten, macadamia’s, pistachenoten en pecannoten. Pinda’s vallen eigenlijk niet onder de categorie van noten maar onder  peulvruchten. Elke notensoort heeft zijn eigen specifieke nutriëntensamenstelling, net zoals elke groente dat heeft. Noten zijn rijk voorzien van onverzadigde vetten en vetoplosbare vitaminen zoals vitamine E en van ijzer. De voorkeru gaat naar die noten die rijk zijn aan omega-3 vetzuren zoals walnoten. Daarnaast zijn noten, net zoals peulvruchten, ook een goede bron van plantaardig eiwit. Door deze samenstelling zijn ze een goed alternatief voor vlees. De vetzuursamenstelling van noten bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetzuren, die ervoor gekend zijn een beschermend effect te hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Hier geldt echter ook de regel dat te veel noten te veel zijn, ze bevatten veel calorieën, een handvol per dag is dan ook meer dan voldoende. Dus ook al worden er positieve effecten aan noten toegeschreven, overdaad schaadt. Tevens is afwisseling een antwoord op de vraag of noten noodzakelijk zijn. Onverzadigde vetzuren zitten ook in vette vis, zaden en plantaardige oliën.

Het is niet altijd nodig maar het wordt aangeraden om boterhammen licht te smeren met minarine of margarine. In minarine of margarine zitten essentiële vetzuren en belangrijke vetoplosbare vitamines, vitamine A en D. Onderzoek toont aan dat we er minder van binnenkrijgen als we het brood niet besmeren. Aangezien boter rijk is aan verzadigde dierlijke vetten, gaat de voorkeur naar smeren met margarine of minarine. 

 FOUT. Van groenten mag je op zich onbeperkt eten indien ze rauw of gewoon gekookt of gestoofd zijn. Dit omdat de      grootste bestanddelen van de meeste groenten soorten water en vezels zijn. De meeste soorte groenten zijn arm aan calorieën. De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om dagelijks 300 gram groenten te consumeren.
Bij fruit is dat anders omdat fruit over het algemeen zo een 10% vruchtensuiker bevat. Door de vezels in fruit wordt dit weliswaar traag opgenomen, maar toch draagt het bij tot de dagelijkse suikerconsumptie. De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om dagelijks 250 gram fruit te eten, dat overeen komt met ongeveer twee stukken fruit.